508108 - Heilige Stephanus
Hasselt A 2963
Eiland 24, 8061 HT te Hasselt

Omschrijving

PASTORIE waarin de sacristie is opgenomen, opgetrokken vanaf een samengestelde plattegrond over twee bouwlagen in machinale baksteen onder een samengestelde kap gedekt met geglazuurde pannen.

De entree bevindt zich tussen sacristie en pastorie in een portiek met rondboog. Links daarvan twee drielichts vensters onder spitsbogen (voor de sacristie). Op de begane grond twee en drielichts vensters met bovenlichten en wisseldorpels die buiten het kozijn steken. Op de verdieping twee en drielichts vensters. In de dakschilden twee dakkapellen met drielichten.

Aan de achterzijde een dubbele aanbouw onder plat dak, deels met balkon.

Van het interieur is de indeling bewaard gebleven. Tussen de twee hoofdvertrekken, met betegelde schouwen in Amsterdamse School stijl, is een doorbraak gemaakt.

Pastorie van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als laatste fase in de bebouwingsgeschiedenis van de plek als bedevaartsterrein