508108 - Heilige Stephanus
Hasselt A 2963
Eiland 22, 8061 HT te Hasselt

Omschrijving

KRUISKERK met schoudertransept op Latijns kruisvormige plattegrond, opgetrokken in machinale baksteen onder zadeldaken, gedekt met geglazuurde pannen. Op de nok boven het koor een kruis. Tegen het koor een absis. Als westwerk een narthex onder zadeldak, geflankeerd door een vierkante klokketoren onder een steil, onderaan concaaf gewelfd tentdak. Koor en transeptarmen tellen één, het schip twee traveeën. Op de traveescheiding van het schip steunberen. Alle traveeën van koor en schip hebben een drieruits venster onder spitsboog met uitkragende betonnen latei en glas-in-lood. In de transepten gelijksoortige vierruits vensters. Het westwerk heeft een roosvenster met zespas ingevuld glas-in-lood, boven een dubbele toegangsdeur onder spitsboog. Aan de voet van de toren een poortgebouw over twee bouwlagen onder zadeldak. De doorgang bevindt zich in een portaal met spitsboog. Erboven in metalen letters de tekst: " Miserorum et Afflictuorum Asylon". Daarboven zes vensters met glas-in-lood. Haaks hierop een vergaderruimte over één bouwlaag met plat dak, die tot aan de rooilijn reikt. In de oksel van narthex en schip een aanbouw onder steekkap die, via een stoep met bordes, toegang biedt tot de processietuin. De sacristie en de pastorie bevinden zich in de oostelijke oksel van koor en transept. Het INTERIEUR is in schoon metselwerk uitgevoerd. Viering, koor, transepten en traveeën zijn allen voorzien van kruisgraatgewelven. De travee- en vieringsscheidingen hebben spitsbogen. De absis heeft in het interieur een halfronde plattegrond. Boven de narthex, die via drie doorgangen onder spitsbogen toegang tot het schip biedt, een orgelbalkon eveneens onder een spitsboog. Onder de toren een kapelletje. De kerk bezit het originele bankenplan. Koor, altaar en koorscheiding zijn in het kader van het Tweede Vaticaanse Concilie gemoderniseerd.

Kerk van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als ruimtelijk en functioneel hoofdonderdeel van het complex