Terneuzen O 335
Koning Willem III-weg 4, 4543 RD te Zaamslag

Inleiding

In 1868, in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd verdiepingloos woonhuis. Het woonhuis is, mogelijk omstreeks 1900, aan de zuidzijde met drie traveeën uitgebreid in de stijl van de bestaande bouw. De uitbreiding bezit een aparte entree in de voorgevel. De dwars tegen de achtergevel geplaatste aanbouw is recent en valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Oorspronkelijk gedeelte van het woonhuis op rechthoekige plattegrond. De zeven traveeën brede voorgevel is opgetrokken uit gele baksteen met steens strekken boven de kozijnen in rode steen en natuurstenen raamdorpels en stoepplaten bij deuren. De gevel wordt afgesloten door een houten bakgoot op geprofileerde klossen. Het oudste, noordelijke gedeelte bezit een raam, een entree en vervolgens twee ramen. Het rechter, daarop aansluitende gedeelte bezit een entree met rechts daarvan twee ramen. De ramen zijn 2x3 ruits schuiframen, behangen met luiken. De beide voordeurpartijen met bovenlicht waarin geëtst glas. Boven de oudste entree bevindt zich een gedenksteen met bouwjaar.

De linker (noord) topgevel is opgetrokken uit rode baksteen voorzien van vlechtingen in de geveltop in gele steen. Op de begane grond nabij de voorgevel een slank drieruits schuifraam, in de geveltop twee T-typeramen. De, uit rode baksteen opgetrokken, achtergevel bezit slechts recent aangebrachte raam- en deurpartijen zonder waarde. De gevel wordt afgesloten door een houten bakgoot op klossen. De rechter topgevel behoort tot het iets jongere bouwdeel. Het is opgetrokken uit rode baksteen en bezit geen vlechtingen. Op de begane grond bevinden zich twee smalle ramen en in de geveltop twee ramen. Tegen de zijgevel, nabij de voorgevel, een gemetselde waterput.

Het oorspronkelijke bouwdeel is voorzien van een zadeldak tussen topgevels, gedekt met gesmoorde tuile du nord. Boven de oudste entree in de voorgevel een houten dakkapel, op de achterdakvlakken twee dakkapellen, alle zonder historische waarden.

Op de begane grond is het interieur ten zuiden van de oudste entree sterk verbouwd. Van waarde zijn de wand, vloer en plafondafwerkingen in de oudste entreehal en de noordelijk daarvan gelegen kamer. De gangvloer belegd met veelkleurige plavuizen, de gepleisterde wanden zijn over de volle hoogte gemarmerd met een band met fruitdecoraties, het plafond is voorzien van een sjabloon-achtige beschildering, mogelijk op linnen, met florale motieven. Al het houtwerk van deuren en kozijnen, waaronder een complete deurenwand achter in de gang, is voorzien van gladhout schilderwerk.

De noordelijk van de gang gelegen kamer bezit onder meer een bedstedewand met gladhout schilderwerk en een schouw met gemarmerde houten mantel. De kapconstructie van het oudste deel bestaat uit drie schenkelspanten, opgebouwd uit twee lagen. Het jongere deel bezit een traditionele spantconstructie.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang als onderdeel van het complex, tevens van architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere karakter van onderdelen van de interieurafwerking.