Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508115
Complexnummer
508112 - Eben Haëzer
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82717/150
Kadastrale aanduiding
Terneuzen O 335
Koning Willem III-weg 4, 4543 RD te Zaamslag

Omschrijving

Inleiding

Sober, traditioneel stalgebouwtje uit circa 1868 op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, staand aan de mestput vóór de schuur aan de zijde van de dreef. In tegenstelling tot de gebruikelijke situering, staat de stal niet dwars op en dichtbij de schuur, maar in dezelfde richting en aan de overzijde van de mestput. De traditionele afscheiding tussen dreef en mestput wordt verzorgd door een lage gemetselde muur tussen kolommetjes met tegen de stalgevel en de schuurgevel doorgangen met hekjes.

Omschrijving

Gevels opgetrokken uit rode baksteen. De naar de straat gekeerde langsgevel en de linker topgevel zijn blind op enkele ventilatie-openingen na. De gevel aan de mestputzijde bezit drie kleine rechthoekige deurtjes en één grotere opening met boven alle deuren ventilatiespleten. De rechter topgevel aan de dreef bezit links een deur, voorts ventilatiespleten en in de top een goederenluikje.

Het zadeldak is gedekt met pannen: aan de straatzijde gesmoorde pannen,aan de andere zijde rode pannen. Het dak is voorzien van een overstek op klossen afgewerkt met een windveer met schulprand.

Waardering

Stal van cultuurhistorische waarde en van belang als karakteristiek complexonderdeel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508112. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1868
1868
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden