508117 - Zorg en Genot
Terneuzen T 1061
Waterhyacint 8, 4533 RD te Terneuzen

Inleiding

Vrijstaand, verdiepingloos woonhuis op rechthoekige plattegrond, in 1898 gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Relatief recent is tegen de zuidwestelijke achterhoek van de woning een verdiepingloze, platgedekte bijkeuken gebouwd welke niet onder de bescherming valt.

Omschrijving

Gedeeltelijk onderkelderd woonhuis van vijf traveeën breedte, opgetrokken uit gele baksteen in kruisverband; strekken boven kozijnen, gootconsoles en topgevelafdekkingen in contrasterende rode baksteen.

De voorgevel is in het midden voorzien van entree met paneeldeur en bovenlicht met levensboom, aan weerszijden twee zesruits schuiframen. De oorspronkelijke duimen van de luikgehengen zijn nog aanwezig. De gevel wordt afgesloten door een gemetseld fries onder de gootlijst. De linker zijgevel is voorzien van staafankers en bezit een rechthoekig venster in de geveltop en een smal drieruits schuifraam op de begane grond nabij de voorgevel. Bij de achtergevel de jongere bijkeuken aanbouw. De achtergevel is in hoofdopzet vergelijkbaar met de voorgevel met eveneens een centrale deurpartij met levensboom in het bovenlicht. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde bakgoot op gemetselde gootconsoles. Tegen de noordelijke hoek bevindt zich een gemetselde regenwaterput. De noordelijke zijgevel is vergelijkbaar met de zuidelijke zijgevel, hier is echter ook nabij de achtergevel nog een smal, drieruits schuifraam aanwezig. De woning is voorzien van een zadeldak tussen topgevels met de nokevenwijdig aan de voorgevel, gedekt met gesmoorde kruispannen. Op degeveltoppen staan schoorstenen.

In het interieur sobere woningopzet met noordelijk van de centrale dwarsgang een voor- en een achterkamer met daartussen de toegang tot de keldertrap en zuidelijk een voorkamer en een keukenruimte met daartussende trapopgang naar de zolder. In het interieur voorts onder meer balken plafonds, schouwen met beschilderde houten mantels en boezems met pilasterdecoratie en medaillons met kopjes bovenin; schilderwerk op stucop de schoorsteenboezem in de zuidelijke voorkamer van huisschilder Wisse uit Zaamslag, voorstellende Simson en de leeuw; de binnendeur van de noordelijke voorkamer is beschilderd met bloemmotieven.

In de kelder onder de noordelijke achterkamer zijn de trap en de vloer voorzien van rode plavuizen, tevens een plafond met troggewelf. De zolder bezit slecht aan de voorgevel enkele eenvoudig afgetimmerde kamers. De beschoten kap wordt gedragen door vier stuks spitsboogvormige schenkelspanten met trekplaat en nokstijl.

Waardering

Woning van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden als gaaf en goed gedetailleerd voorbeeld van traditionele boerderijwoningbouw, tevens van belang als karakteristiek en essentieel samenstellend onderdeel van het complex.