Terneuzen BB 470
Bij Eiersgatweg 2, 4521 RJ te Biervliet

Inleiding

Vermoedelijk omstreeks 1845 aangebrachte coupure in de dijk tussen de oudere Beukelspolder en de in 1845 bedijkte Paulinapolder. Door deze bedijking werd de betreffende dijk een binnendijk.

Omschrijving

De coupure bestaat uit muren van ruim een meter hoogte met dubbele balksponningen, opgetrokken uit rode handvorm baksteen in kruisverband.

Aan weerszijden van de muren bevinden zich, volgens het profiel van de dijk, schuin aflopende keermuren. Direct naast de coupure bevindt zich op het noord-westelijke dijkgedeelte een schotbalkhuisje onder een los, houten, met bitumen afgedekt, zadeldakje.

Waardering

Waterkeringselement van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden als karakteristiek historisch element in een kleinschalig poldergebied.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Coupure (C)