Maarsseveen A 4176
Diependaalsedijk 33, 3601 GJ te Maarssen

Omschrijving onderdeel 1 (Diependaalsedijk 33): HOOFDGEBOUW (Vechtoever).

Blokvormig bakstenen hoofdgebouw met lijstgevels en hoeklisenen in Hollands-classicistische stijl uit ca.1730. Op rechthoekige grondslag opgetrokken bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak, waarop vier gemetselde schoorstenen. Tegen de zijgevels een vijfzijdige aanbouw (erker) uit 1884 bestaande uit een souterrain en één bouwlaag onder een plat dak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel is drie traveeën breed met centraal de licht risalerende ingangspartij gevormd door een omlijste dubbele toegangsdeur met snij(boven)licht in Lodewijk XV-stijl. Hardstenen trap met negentiende-eeuwse leuning aan weerszijden. Boven de deur op de verdieping een meerruits schuifvenster. In het dakschild een dakkapel bekroond door een halfrond fronton. Aan weerskanten van de ingangspartij een vensteras opgebouwd uit een souterrainvenster met roedenverdeling, twee meerruits schuifvensters en een dakkapel bekroond door een halfrond fronton. De zijgevels kennen een regelmatige, deels blind uitgevoerde indeling met meerruits vensters en dakkapellen. De achtergevel heeft centraal een drie-zijdige uitbouw over de gehele hoogte geflankeerd door een vensteras. In het midden een verdiepte ingang naar het souterrain. Restauratie 1988. In het INTERIEUR is de vrij gaaf bewaard gebleven achttiende-eeuwse plattegrond van belang en de aankleding met achttiende-eeuwse stucplafonds in Lodewijk XV- en XVI-stijl.

HOOFDGEBOUW (Vechtoever) is van algemeen belang:

- vanwege het 18de-eeuwse hoofdgebouw in sobere Hollands-classicistische stijl, dat in de 19de eeuw met twee erkers is uitgebreid;

- vanwege de vrij gaaf bewaard gebleven 18de-eeuwse ruimte-indeling van het interieur;

- vanwege het 18de-eeuwse stucwerk in het interieur;