Maarsseveen A 4852
Maarsseveen A 4727
Diependaalsedijk 31, 3601 GJ te Maarssen

Omschrijving onderdeel 5 (Diependaalsedijk 31 en 31A): KOETSHUIS.

Op L-vormige grondslag opgetrokken achttiende-eeuws bakstenen koetshuis staande op een hardstenen plint onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak, die aan een zijde doorloopt in een lessenaarsdak. Het koetshuis is thans in twee woningen ingericht. De langgerekte voorgevel wordt geleed door pilasters. Aan de rechterzijde drie dubbele inrijdeuren met halfrond bovenlicht. Links daarvan twee woningen bestaande uit een deur met tweeruits bovenlicht geflankeerd door een zesruits schuifvenster. In het dakschild op regelmatige afstand van elkaar vijf dakkapellen. In de achtergevel een regelmatige indeling met meerruits vensters, deels met luiken. In het achterdakschild werden in 1998 3 aan de voorzijde identieke dakkapellen gebouwd.

KOETSHUIS is van algemeen belang:

- vanwege de ligging, die verwijst naar de 17de-eeuwse formele aanleg;