Maarsseveen A 4846
Diependaalsedijk 33, 3601 GJ te Maarssen

Omschrijving onderdeel 9 (bij Diependaalsedijk 33): TUINKOEPEL.

Aan de oever van de Vecht gelegen tuinkoepel uit de vierde kwart van de achttiende eeuw staande op zeshoekige grondslag op een deels bakstenen, deels hardstenen fundament met houten opbouw onder een plat dak. De kroonlijst met tandrand wordt op de hoeken ondersteund door vooruitspringende Korintische zuilen en pilaster op sokkel. Aan een hardstenen trap de dubbele glazen toegangsdeur met roedenverdeling en halfrond bovenlicht. Boogvensters waarboven allegorische kopjes, voorstellende de vier seizoenen, de zon en de maan. In het interieur een stucplafond versierd met guirlandes en bladornamenten in late Lodewijk XVI-stijl. Oorspronkelijk werd de koepel bekroond door een attiek, die in 1920 is afgebrand. Restauratie 1972/73.

TUINKOEPEL is van algemeen belang:

- vanwege de byzonder fraaie vormgeving;