508177 - Vreugd en Rust
Voorburg E 9147
Oosteinde 1, 2271 EA te Voorburg

Omschrijving

ORANJERIE. Vrij in het overpark gelegen negentiende-eeuwse voormalige oranjerie, thans in functie als verenigingsgebouw (De Koepel genaamd). Het op rechthoekige grondslag opgetrokken witgepleisterde pand bestaat uit één bouwlaag op een deels bakstenen, deels hardstenen plint. Aan de achterzijde een halfronde uitbouw waar een halfrondvormig terras aan grenst. Afgeplat deels rondlopend schilddak. De nok van het dak wordt bekroond door een ronde houten belvedère. De gevels zijn geleed door pilasters en een regelmatige vensterindeling van zesruits schuifvensters. Alle vensters rusten op een hardstenen doorlopende lijst. In de uitbouw aan weerszijden van de glazen toegangsdeur met tweeruits bovenlicht vier openslaande houten zesruits vensters onder tweeruits bovenlichten met luiken.

De ORANJERIE is van algemeen belang:

- vanwege de vormgeving, die vermoedelijk van de hand van J.D. Zocher jr. afkomstig is;