508177 - Vreugd en Rust
Voorburg E 4751
Bij Oosteinde 14, 2271 EH te Voorburg

Omschrijving

MONUMENT 'JULIANA EN BERNHARDBANK'. In 1947 is ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard een herdenkingsbank gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagsche School en met beeldhouwwerk naar ontwerp van de beeldhouwer Albert Termote. De bank is in feite een soort overkluizing van de vijver, waarbij het zitbankgedeelte zich in het midden van een betegeld terras bevindt dat de vijver doorsnijdt.

De bank is samengesteld uit meerdere, in hoogte variërende bouwdelen die zijn opgetrokken in schone baksteen en voor een deel worden afgedekt door kunststenen of betonnen platen en blokken. Het lage zuidelijke deel van het object is het zitbankgedeelte. De zitbank, die bestaat uit een bakstenen basis en een met bruin geschilderde planken afgedekte betonnen bovenrand, bevindt zich aan beide zijden van een gemetselde muur en loopt rondom een breder rondgemetselde uiteinde. In het ruggedeelte hiervan is een herinneringssteen aangebracht met de tekst 'DE AANLEG VAN HET PARK EN DE BOUW VAN DEZE BANK WERDEN UITGEVOERD DOOR JEUGDIGE WERKLOZEN IN DE JAREN 1937-1938 MET MEDEWERKING VAN DE BURGERIJ'. Op het ronde deel staat een kleinere gemetselde cirkel met een decoratieve smeedijzeren bekroning. Op de rug van de bank staat een ijzeren rand met een krul aan beide uiteinden. Aan het andere einde van de zitbank bevindt zich een gebeeldhouwde leeuw op een hoger opgaande, gemetselde piëdestal. De leeuw is vervaardigd door de beeldhouwer Termote en bevat aan beide zijden van de basis de tekst 'TER HERINNERING AAN HET HUWELIJK VAN PRINSES JULIANA EN PRINS BERNHARD 7 JAN. 1937'. De leeuw houdt met zijn rechter klauw twee wapenschilden vast. Achter en aan weerszijden is de piëdestal verbonden met een grote, gemetselde bloembak met betonnen afdekplaten. De terrassen rondom de bank worden omheind door bakstenen, door middel van uitkragende rollagen met opstaande ijzeren randen afgedekte muurtjes. De muurtjes aan de zijden van de vijver zijn voorzien van rondboog duikeropeningen.

Het MONUMENT 'JULIANA EN BERNHARDBANK' is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving met de aan de stijl van de Nieuwe Haagse School verwante kenmerken;

- vanwege de cultuurhistorische waarde in verband met de ontstaansgeschiedenis;

- vanwege de herinneringswaarde;