Loenen C 908
Rijksstraatweg 24, 3631 AC te Nieuwersluis

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Rupelmonde). Blokvormig hoofdgebouw bestaande uit een zeventiende-eeuws deel van drie bouwlagen (grenzend aan de straat) en een achttiende-eeuws deel van twee bouwlagen (grenzend aan de Vecht) opgetrokken in baksteen onder een met Tuile du Nord pannen gedekt dubbel afgeplat schilddak. Op de nokeinden vier gemetselde schoorstenen met bekroning van latere datum. Het achterste deel is breder dan het voorste deel. De voorgevel aan de straatzijde wordt gevormd door een middenrisaliet met ingangspartij uit 1768 bekroond door een driehoekig fronton waarin een rondvenster is uitgespaard versierd met guirlandes. De ingangspartij bestaat uit een twintigste-eeuwse toegangsdeur waarboven een rondboog meerruitsvenster (fenetre à terre) op de verdieping gevat in een natuurstenen omlijsting. De toegangsdeur wordt geflankeerd door Ionische zuilen (uit 1796) waarop een hekwerk in Lodewijk XVI-stijl rust. De omlijsting van het venster en het hekwerk op het dak is uitgevoerd in Lodewijk XV-stijl. Aan beide kanten van het verdiepingsraam een oeil de boeuf gevat in kwabornamenten, die daar rond 1930 door de architect F.J.A. den Terc zijn aangebracht. Ter weerszijden van het middenrisaliet een vensteras opgebouwd uit drie meerruitsvensters met luiken. Geblokte hoeklisenen. In de vijfassige achtergevel een centrale driehoekige uitbouw (van de achthoekige koepelzaal) van drie traveeën breed bekroond door een zandstenen ornament van twee blanke alliantiewapens en twee liggende figuren voorstellende Neptunus en Mercurius. Boven de daklijst een hekwerk in de vorm van een attiek in Lodewijk XV-stijl, identiek aan dat van de voorzijde. De vensterassen bestaan uit twee boven elkaar geplaatste meerruitsvensters met persiennes. De middelste travee is gevat in een zandstenen omlijsting. In de zijgevels van het voorhuis twee vensterasen bestaande uit drie meerruitsvensters met luiken en een dakkapel. In de zijgevels van het achterhuis twee vensterassen (twee meerruitsvensters), waarvan die aan de westkant blind is uitgevoerd. De noordgevel heeft twee paneeldeuren. In het verspringende muurwerk tussen het voor- en achtergedeelte is een nis uitgespaard. De nis aan de linkerzijde heeft een zandstenen console-vormige onderdorpel. In het INTERIEUR is het achttiende-eeuwse stucwerk in Lodewijk XV-stijl van belang.

HOOFDGEBOUW (Rupelmonde) van algemeen belang:

- vanwege het in oorsprong 17de-eeuwse blokvormige hoofdgebouw, dat in 1768 met een koepelzaal uitgebreid is;

- vanwege de zandstenen decoraties van het exterieur in Lodewijk XV- en XVI-stijl;

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van de koepelkamer;