Loenen C 907
Loenen C 904
Loenen C 905
Loenen C 703
Loenen C 903
Bij Rijksstraatweg 24, 3631 AC te Nieuwersluis

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Rupelmonde. Eenvoudige aanleg in landschapsstijl, die in het begin van de negentiende eeuw tot stand is gekomen. De kern wordt gevormd door het ovaalvormige grasperk gelegen voor het huis waar enkele oude solitairen staan (eiken), zoals te zien is op de tekening van Lutgers (1836). Rondom dit perk een wandeling van gebogen paden. De parkzijde grenzend aan de Rijksstraatweg is afgesloten door een hoge haag. De aanleg rond het huis heeft een open karakter van gazons met enkele solitairen en twee diagonale zichtassen over de Vecht. De tuinarchitect van deze aanleg is niet bekend.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Rupelmonde van algemeen belang:

- als eenvoudig en als zodanig bijzonder voorbeeld van een vroeg 19de-eeuwse aanleg in landschapsstijl van een Vechtse buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Landschapsstijl