Loenen C 907
Rijksstraatweg 26, 3631 AC te Nieuwersluis

Omschrijving

KOETSHUIS. Ten noorden van het huis het voormalig koetshuis met lijstgevels daterend uit de achttiende eeuw. Eén bouwlaag op rechthoekige grondslag opgetrokken uit baksteen met een donkere plint onder een met Oud Hollandse pannen gedekt schilddak met twee gemetselde schoorstenen op de nok. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuid) is vier traveeën breed met drie meerruitsvensters met luiken en in de tweede travee van links een dubbele inrijdeur. Centraal een recent gebouwde dakkapel (1978). In de kopgevel aan de Vechtzijde de toegangsdeur met meerruitsbovenlicht geflankeerd door een meerruitsvenster met luiken. Twee getoogde dakkapellen in het dakschild. De kopgevel aan de straatzijde heeft twee dubbele inrijdeuren (1978). Onregelmatige indeling van de achtergevel met meerruitsscuifvenster en een toegangsdeur. Restauratie in 1978.

KOETSHUIS van algemeen belang:

- vanwege de ensemblewaarde;