Maarssen A 5348
Straatweg 17, 3603 CV te Maarssen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1: (Straatweg 17; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Herteveld). Op rechthoekige grondslag gebouwd blokvormig hoofdgebouw daterend uit ca.1630, verbouwd in 1804 waarbij vooral het aanzien van de voorgevel wijzigde door pleisterwerk en grote vensters en nogmaals verbouwd in 1870-1880 waarbij het huis zijn huidige vorm verkreeg door verhoging van de zijvleugels. Het witgepleisterde pand met hardstenen plint bestaat uit twee bouwlagen onder een met Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak; op de nokeinden vier geprofileerde gepleisterde schoorstenen. Het huis heeft een niveauverschil (split-level): aan de voorzijde de bel-etage boven de kelders; aan de achterzijde een begane grond met daarboven een entresol. De zoldering van de bel-étage en van de entresol liggen op hetzelfde niveau, daarboven heeft het huis over het gehele oppervlak nog een eerste verdieping en een zolder. De zevenassige voorgevel heeft schijnvoegen in de pleisterlaag en een licht risalerende middenpartij van drie traveeën. Centraal op de bel-étage de omlijste glazen toegangsdeur met rechthoekig bovenlicht bereikbaar via de hardstenen stoep; op de verdieping omlijste balkondeuren met luiken die openen op een smal balkon met aan weerszijden een pijler waartussen siersmeedwerk. Centraal in het dakschild een dakkapel met vierruitsvenster en aan weerskanten daarvan een dakkapel met kruisvormige roedenverdeling. Tot aan de Tweede Wereldoorlog heeft het voorhuis nog een rijk versierde daklijst gehad, waarin de dakkapellen waren opgenomen. De overige vensterassen zijn opgebouwd uit een vroeg-19de-eeuws venster met gewijzigde roedenverdeling en storluiken op de begane grond en een T-venster met luiken op de verdieping. Alle vensters worden bekroond door een kroonlijst. De 17de-eeuwse achtergevel met een -naar de zijgevels omlopende-tandlijst heeft een middenrisaliet van drie traveeen bekroond door een groot driezijdig fronton met daarin een rond raam. In het dakschild twee dakkapellen. In de late 19de eeuw is de achtergevel geheel met hout bekleed (oorspronkelijk schoon gevoegd metselwerk), waarbij de oorspronkelijke verhoudingen bewaard zijn gebleven. Regelmatige indeling met in het midden dubbele tuindeuren en aan weerszijden vierruitsvensters, waarvan er twee in de 19de eeuw vervangen zijn door dubbele tuindeuren met luiken, op de begane grond en T-vensters op de verdieping. Eikenhouten kozijnen stammen vermoedelijk van de verbouwing in 1804. De noord en zuidgevel hebben rechthoekige uitbouwen onder een plat dak met een onregelmatige vensterindeling. De vensters van de zuidelijke uitbouw, waarin de oorspronkelijke bijkeuken, zijn nog 17de-eeuws. In het INTERIEUR is ondermeer van belang: - de centrale hal met marmeren vloer, een ingebouwd uurwerk (Friese slingerklok met mechaniek uit ca.1830) en stuc- en houtsnijwerk in Lodewijk XIV-stijl; vier bustes in stuc met attributen van de vier seizoenen; - aan aantal marmeren schoorsteenmantels in verschillende stijl, waaronder een Lodewijk XIV en een Empire; - drie originele eikenhouten trappen en een aantal fraaie eikenhouten deuren, deels met oorspronkelijk hang- en sluitwerk; - oorspronkelijke keuken met oude waterpomp, hardstenen gootsteen en slagersblok.

Waardering HOOFDGEBOUW (Herteveld) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik; - vanwege de architectonische vormgeving van het 17de-eeuwse huis dat in de 19de eeuw tot zijn huidige aanzien is verbouwd; - vanwege de 17de en 18de-eeuwse elementen in het interieur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.