Maarssen A 3957
Straatweg 19 B, 3603 CV te Maarssen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 7: (Straatweg 19b; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.7) TUINMANSWONING. Aan de westgevel van het voormalige koetshuis grenzend een gaaf 17de-eeuws bakstenen tuinhuis. Gebouwd op rechthoekige grondslag, twee bouwlagen hoog bekroond door een klokgevel aan de voorzijde en een tuitgevel aan de achterzijde onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. De voorgevel kent een symmetrische indeling bestaande uit een toegangsdeur met meerruitsbovenlicht en aan weerszijde een kloostervenster. Op de verdieping een meerruits schuifvenster met luiken en in de topgevel een klein zoldervenster. Klok. Twee meerruits schuifvensters in de zijgevel. Aan de achterzijde een aanbouw van latere datum.

Waardering TUINMANSWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de gaafheid van het exterieur; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.