Maarssen A 5062
Straatweg 17 A, 3603 CV te Maarssen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 8: (Straatweg 17a; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.8) ORANJERIE. Ten noorden van het huis gelegen 18de-eeuwse oranjerie, die in de tweede kwart van de 19de eeuw met een Chinese koepel werd uitgebreid. Thans in gebruik als woning. Op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen, deels (roze) gepleisterde, oranjerie van één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de zuidgevel vijf grote vensters met roedenverdeling. Rechts tegen het vijfde venster een halfronde koepelvormige uitbouw met omlopende galerij in Chinese stijl. De uitbouw, die deels boven de sloot is gebouwd, heeft drie tuindeuren met roedenverdeling en rondboog bovenlichten. In de kopgevel (oost) een boogvenster in Serlio-motief en een dakkapel. In de westgevel een deur en een dakkapel. Aanbouw noordgevel uit 1954 en om die reden van ondergeschikte betekenis.

Waardering ORANJERIE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving met de koepelvormige uitbouw in Chinese stijl; - als karakteristiek element van de buitenplaats; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Orangerie