Noordwijk M 4321
Gooweg 21, 2201 AX te Noordwijk

HOOFDGEBOUW (Calorama).

Oorspronkelijk op L-vormige grondslag opgetrokken achttiende-eeuws tweebeukig huis dat is gepleisterd en okergeel is geschilderd.

Het pand bestaat uit twee bouwlagen en een attiek onder twee, met zwarte Oudhollandse pannen gedekte, zadeldaken waartussen zich een zakgoot bevindt. Op de nokeinden staan rechthoekig gemetselde schoorstenen. Het dakschild wordt in het midden onderbroken door een dakkapel. In 1872 zijn twee houten serres tegen de voorgevel en tevens een aanbouw tegen de noordoostgevel opgetrokken.

De regelmatig ingedeelde voorgevel is vijf vensterassen breed met centraal de ingangspartij voorzien van een dubbele glazen deur. De negentiende-eeuwse vensters hebben een roeden profilering en persiennes aan weerszijden. De achter- en zijgevels zijn onregelmatiger van opzet, met meerruitsvensters. Boven de vensters zijn witte terracotta ornamenten in empirestijl aangebracht vermoedelijk uit de tijd van de verbouwing, 1872 - nieuw gemaakt naar het origineel). Een kleine kelder waarschijnlijk daterend uit de allereerste bouwfase(zeventiende eeuw).

HOOFDGEBOUW (Calorama) van algemeen belang:

- vanwege de villabouw die typerend is voor het derde kwart van de negentiende eeuw;