Noordwijk M 4321
Gooweg 33, 2201 AX te Noordwijk

KOETSHUIS.

Ten noordoosten van het huis Calorama het koetshuis gebouwd op L-vormige grondslag (vierkant voorhuis - rechthoekig achterhuis) onder een met Oudhollandse pannen gedekt mansardedak.

Het pand is opgetrokken uit rode baksteen met decoraties van beige baksteen en een grijze plint. Onder de daklijst loopt een met rode en beige baksteen gedecoreerd fries. In de voorgevel een gedenksteen met de inscriptie 'de eerste steenen gelegd 18 mei 1878'.

Centraal in de halsgevel aan de voor(straat)zijde ligt de monumentale dubbele inrijddeur met paneelvakken. Het driehoekige bovenlicht heeft een versiering van snijwerk. Aan weerszijden van deze deur een venster, waarvan het onderste gedeelte blind is uitgevoerd. De vensters hebben een geverfde bakstenen onderdorpel met tandlijst. De daklijst boven de vensters wordt in het midden onderbroken door een paardenkop. In de halsgevel een T-venster met louvreluiken onder een smal overstek met windveren.

De zijgevel aan de zuidkant heeft dezelfde indeling als de voorgevel; een inrijddeur, twee geheel blind uitgevoerde vensters en een dakkapel met T-venster en persiennes. Links daarvan is een klein daklicht van latere datum.

KOETSHUIS van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;