Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508221
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 juni 1998
Kadaster deel/nr: 
16700/32
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Culemborg
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Culemborg
X-Y coördinaat: 
141951 - 440938

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De boerderij met schuur ligt ten westen van Culemborg onder de dijk aan de Lek en bevindt zich in het schootsveld van fort Everdingen. Om die reden is het object niet versteend.

Beschrijving

Houten boerderij van twee bouwlagen op nagenoeg vierkante plattegrond. De boerderij is van een ongewoon type en lijkt nog het meest op een stolpboerderij. In de huidige situatie bestaan de gevels uit brede houten delen in potdekselwerk boven een bakstenen, gepleisterde plint. Aan de voorhuiszijde zijn de gevels aan de binnenzijde voorzien van een in rode baksteen opgetrokken muur die aan de binnenzijde is gepleisterd. De boerderij heeft een soort tentdak met aan de zij- en achterkant tot de hoogte van een bouwlaag doorlopende dakschilden. Aan de voorzijde heeft het dak een wolfeind. Het dak is met riet gedekt; ter plaatse van de langsdakschilden, aan de onderrand twee rijen rode hollandse pannen. Op de nok en in het rechterdakvlak een gemetselde schoorsteen. De voorgevel heeft twee bouwlagen en een symmetrische indeling. Centraal een terugliggend, gesloten deel met een klein venster en kelderraam met diefijzers. Links en rechts daarvan twee maal drie schuifvensters. Op de verdieping drie schuifvensters. Alle vensters zijn uitgevoerd in hout en recht afgesloten. In de zij- en achtergevels diverse raam- en deuropeningen, met moderne kozijnen. Het interieur heeft nog de oorspronkelijke indeling met een woonhuis en een bedrijfsgedeelte. De delen worden gescheiden door brandwerende stenen muren. Gebintconstructie, balklagen en vloeren zijn nog aanwezig.

Schuur Aan de achterzijde, in het verlengde van de boerderij ligt een houten schuur uit 1937 met gepotdekselde gevels. Een bouwlaag onder zadeldak met hollandse pannen gedekt, langs een zijde een windveer. In de van oorsprong symmetrische voorgevel vier deuren in hout, en twee drie-ruits ramen. In de topgevel twee drieruits ramen. De lage zijgevels zijn blinde gevels.

Waardering

De architectuur- en cultuur-historische waarde van de boerderij met schuur is groot. Het is een zeldzaam voorbeeld van een houten boerderij, die qua exterieur en indeling nog gaaf is bewaard. De boerderij is van een bijzonder type. De schuur is een goed voorbeeld van aangepaste architectuur in de eerste helft 20ste eeuw. De situering nabij een andere houten boerderij en in het schootsveld van fort Everdingen geven het object een stedenbouwkundige betekenis.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaGoilberdingerdijk374105 LBCulemborg
NeeGoilberdingerdijk384105 LBCulemborg

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
CulemborgN513

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing