Landsmeer A 2825
Dorpsstraat 54, 1121 BZ te Landsmeer

Inleiding

Aan de westzijde van de Dorpsstraat gesitueerde VILLA, gebouwd in 1863 in opdracht van Simon Dirksz. Goede in een sobere eclectische trant.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde en deels onderkelderde villa, bestaande uit twee bouwlagen onder gedeeltelijk omgaand schilddak, bedekt met zwarte Hollandse pannen en op de vier nokpunten voorzien van vierkante schoorstenen in rode baksteen. De schoorstenen hebben schoorsteenkappen. Het muurwerk van de voorgevel (O) en van de rechterzijgevel (N) is opgetrokken in rode baksteen. Het muurwerk van de overige gevels is gepleisterd. De villa heeft een omgaande kroonlijst op klossen.

De voorgevel (O) telt vijf vensterassen en is symmetrisch van opzet. De voorgevel heeft een hardstenen plint, geblokte lisenen op de hoeken en een cordonlijst ter hoogte van de verdiepingvloer. De lekdorpels van de vensters op parterre en verdieping worden door een horizontale band in hardsteen met elkaar verbonden. De middelste as bevindt zich in een middenrisaliet, die op de bel-etage de met zwaar pleisterswerk omlijste ingangspartij bevat met daarin een dubbele paneeldeur met bovenlicht. De omlijsting heeft tussen de cordonlijst en de onderdorpel van het verdiepingvenster het jaartal 1863 en wordt aan weerszijden van dit verdiepingvenster (zesruits schuifvenster) door een gepleisterde palmet afgesloten. Het verdiepingvenster heeft een rijk gedecoreerde wenkbrauw in pleisterwerk. Boven deze wenkbrauw is het fries over de breedte van de middenrisaliet gedecoreerd. De nadruk op de middenpartij wordt boven de kroonlijst voortgezet in een gepleisterde dakkapel met keperboogvormig dubbel draairaam en gesneden makelaar. De gevelvlakken aan weerszijden van de middenpartij hebben op parterre en verdieping zesruits schuifvensters, identiek aan die van het verdiepingvenster in de middenrisaliet.

De rechterzijgevel (N) is geheel blind. Het muurwerk heeft ankers ter hoogte van de vloeren van bel-etage, verdieping en zolderverdieping. De genoemde horizontale band van de voorgevel - verbinding onderdorpels vensters verdieping - wordt in het muurwerk van de rechterzijgevel voortgezet.

De linkerzijgevel (Z) telt vier vensterassen. De derde as vanaf de voorgevel heeft op de bel etage een paneeldeur met bovenlicht. Daarboven en in de overige assen bevinden zich zesruits schuifvensters als in de voorgevel. De genoemde paneeldeur wordt bereikt via een hardstenen trap met ijzeren leuning. Boven het maaiveld bevindt zich een keldervenster met ijzeren tralies. Het gepleisterde muurwerk heeft net als in de rechterzijgevel muurankers ter hoogte van de vloeren van bel etage, verdieping en zolder. De onderdorpels van de verdiepingvensters worden verbonden door een horizontale lijst in hardsteen.

De achtergevel heeft vier vensterassen op ongelijke onderlinge afstand. Aan weerszijden van de centrale regenpijp bevindt zich op bel etage en verdieping een smal rechthoekig venster. De kap heeft aan deze zijde de vorm van twee schilddaken. In elk dakschild bevindt zich een dakkapel met vierruits draairaam. Ook deze gevel heeft muurankers ter hoogte van de vloeren van bel-etage, verdieping en zolder.

Waardering

De in sobere eclectische trant uitgevoerde, uit 1863 daterende villa is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van voorname 19de-eeuwse bouwkunst op het platteland.