Landsmeer D 1094
Van Beekstraat 36, 1121 NP te Landsmeer

Inleiding

Voormalig EIERPAKHUIS, dat volgens gegevens uit het kadaster werd gebouwd in 1915. Het pand is terugliggend gesitueerd aan de zuidzijde van de Van Beekstraat met de nokrichting haaks op de rijweg. De achterzijde staat haaks op een sloot.

NB Het bijbehorende woonhuis dat dichter aan de straat is gelegen valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd pakhuis, bestaande uit twee bouwlagen onder mansardekap met zwarte kruispannen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, afgewisseld met detaillering in oranje baksteen. De detaillering is binnen het muurvlak gehouden en bevindt zich ondermeer in horizontaal lijstwerk, ontlastingsbogen en vensteromlijstingen. De meeste vensters hebben gemetselde lekdorpels.

De voorgevel (N) is symmetrisch en staat tegen de achterzijde van een lagere houten schuur en wordt daardoor voor wat betreft de begane grond aan het oog onttrokken. De verdieping heeft twee ijzeren zesruitsvensters met getoogde bovenzijde. De geveltop (zolderverdieping) heeft twee ruitvormige ijzeren vierruitsvensters. Daarboven bevindt zich het woord "EIEREN" in gele baksteen. Het muurwerk van de voorgevel wordt afgesloten door een rollaag. De top wordt gemarkeerd door een verticale uitgemetselde partij met pironachtige bekroning. De genoemde schuur is uitgevoerd in rabatdelen, heeft een flauw hellend zadeldak met zwarte Hollandse pan, een geveltop met makelaar en een dubbele transportdeur met liggende drieruits roedenverdeling.

De linker zijgevel (O) heeft op de parterre van rechts naar links een opgeklampte deur en vier ijzeren zesruitsvensters. De verdieping heeft twee ijzeren zesruitsvensters. De vensters hebben alle een getoogde bovenzijde. Ter hoogte van de verdiepingvloer bevindt zich een rij muurankers.

De geheel blinde rechter zijgevel (W) heeft eveneens een rij muurankers ter hoogte van de verdiepingvloer.

De achtergevel (Z) is evenals de voorgevel symmetrisch en bevat op parterre een dubbele transportdeur en op de verdieping een enkele transportdeur. De transportdeuren zijn opgeklampt. De deuren worden op parterre en verdieping geflankeerd door een ijzeren zesruits venster met getoogde bovenzijde. Het muurwerk wordt afgesloten door een rollaag en in de top gemarkeerd door een kleine verticale partij. De geveltop (zolderverdieping) heeft twee ruitvormige ijzeren vierruits vensters.

Het interieur is merendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven en bevat in de vloer 21 zogenaamde eier- of kalkputten (2 x 1.20 x 1.10 mtr), die elk 20.000 eieren kunnen bevatten. De waterdicht gemetselde putten worden door houten luiken afgesloten.

Waardering

Het voormalige eierpakhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorisch en typologische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van vroeg 20ste-eeuwse bedrijfsbebouwing op het platteland, verbonden met agrarische bedrijvigheid.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis Eierpakhuis