Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508231
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 december 1997
Kadaster deel/nr: 
8921/50
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Edam-Volendam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Kwadijk
X-Y coördinaat: 
127057 - 504635

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WATERTOREN, gebouwd in 1925 in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland, naar eigen ontwerp (ir. B.F. van Nievelt). De watertoren is teruggelegen gesitueerd aan de zuidzijde van de Kwadijk vanwaar de toren via een rechte oprijlaan wordt bereikt. Bij het architectonisch ontwerp van de watertoren is een zo groot mogelijke optische eenheid tussen torenschacht en reservoirgedeelte nagestreefd. De architectuur vertoont verwantschap met de Art Déco.

Omschrijving

Op achthoekig grondplan gebouwde watertoren met een hoogte van 45.50 meter, uitgevoerd in rode baksteen rond een skelet en een waterreservoir in gewapend beton. De zes bouwlagen tellende toren wordt afgedekt door een achthoekige kap in gewapend beton en wordt bekroond met een metalen spits.

Het skelet is uitgevoerd in gewapend beton en bestaat bestaat uit vier kolommen in het midden van de toren en acht langs de omtrek. De ruimte tussen de buitenste kolommen is opgevuld met metselwerk in rode baksteen.

De toren bevat twee boven elkaar geplaatste reservoirs met vlakke bodem. De vier inwendige kolommen gaan door het onderste reservoir heen om de bodem van het bovenste te ondersteunen. De reservoirs zijn uitgevoerd in gewapend beton en hebben elk een inhoud van 500 kubieke meter en een diameter van 10,2 meter. De toren heeft ook een kelderreservoir met een inhoud van 100 kubieke meter.

Het exterieur van de watertoren wordt verticaal geleed door de acht buitenste kolommen van het skelet die Art Déco ornamentiek bevatten. Ter hoogte van de bodems van de beide reservoirs bevindt zich een horizontale geleding in gewapend beton. Het muurwerk tussen de kolommen is teruggemetseld. De op een uitgemetselde sokkel geplaatste torenschacht heeft aan de voorzijde (N) en de achterzijde (Z) in het midden wigvormig teruggemetseld muurwerk waarin zich drie boven elkaar geplaatste horizontale vensterreeksen met zes ramen bevinden. De parterre bevat aan de voorzijde een dubbele paneeldeur met verticale glasstroken. De deur is geplaatst binnen een Art Déco omlijsting.

De oost- en westzijde bevatten elk drie kleinere, boven elkaar geplaatste meerruits vensters. De afgeschuinde hoeken hebben op de parterre horizontale meerruits vensters.

Het muurwerk van de reservoirs heeft aan de voor-en achterzijde drie gekoppelde smalle verticale vensters met drie ijzeren ramen. De afgeschuinde hoeken hebben een individueel venster van dezelfde vorm. Aan de bovenzijde heeft het muurwerk een Art Déco ornamentiek in aansluiting op de ornamentiek van de buitenste kolommen.

Waardering

De gaaf bewaard gebleven Kwadijkse watertoren met Art Deco-decor en twee gecombineerde vlakbodemreservoirs is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde en de typologische betekenis. De toren heeft situationele waarde vanwege het markante silhouet in het open landschap.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKwadijk391471 CBKwadijk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
KwadijkB759

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeArt Décoinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19251925exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Nievelt, B.F. van ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur