Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508232
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 december 1997
Kadaster deel/nr: 
8921/50
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Edam-Volendam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Middelie
X-Y coördinaat: 
129736 - 505503

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalige PASTORIE, thans woonhuis, gesitueerd aan de westzijde van de straat, volgens gevelsteen (achtergevel) gebouwd in 1881. De in eclectische trant gebouwde pastorie behoorde in oorsprong bij de aangrenzende doopsgezinde vermaning, die in 1899 door de huidige vermaning werd vervangen.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde (voormalige) pastorie, bestaande uit één bouwlaag onder afgeplat schilddak met zwarte platte Friese pan op de vier dakschilden en in oorsprong met een vierkante schoorsteen op elk van de vier nokpunten. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een gepleisterde plint en wordt afgesloten door een hoofdgestel.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (O) telt vijf vensterassen. De hogere middenpartij bevat een opgemetselde dakkapel en wordt geflankeerd door vijfzijdige, gepleisterde hoekpilasters waartussen een portiek met ingangspartij, bestaande uit hardstenen stoep, dubbele paneeldeur met bovenlicht. Boven de portiek bevindt zich een balkon met houten balustrade. Het balkon wordt vanaf de verdieping bereikt via een dubbele deur met glaspanelen. De geveltop van de middenpartij is een puntgevel met flauwe helling en een gepleisterd rondboogfries. De flankerende gevelvlakken hebben elk een gepleisterde liseen met schijnvoegen op de buitenhoek, twee schuifvensters met T-profiel en een gepleisterde waterlijst die de onderdorpels van de vensters verbindt. De muuropeningen ten behoeve van vensters, deuren en portiek hebben alle gepleisterde omlijstingen met gebogen bovenhoeken.

De rechterzijgevel (Z) heeft twee schuifvensters die in vorm en detaillering gelijk zijn aan de schuifvensters in de voorgevel. Nabij de achtergevel is het oorspronkelijke beeld gewijzigd.

De linkerzijgevel (N) heeft een T-vormig draaivenster waaronder zich een getoogd keldervenster bevindt.

De achtergevel (W) telt evenals de voorgevel vijf vensterassen. De centrale as bevindt zich in een risalerende middenpartij met op de parterre een paneeldeur met bovenlicht en op de verdieping een getoogd vierruits venster. De middenpartij doorsnijdt het hoofdgestel. De architraaf is echter over de middenpartij doorgetrokken.

Links van de middenpartij bevinden zich twee T-vormige draairamen met getoogde bovenzijde. Het oorspronkelijke beeld is rechts van de middenpartij gewijzigd.

Waardering

De voormalige pastorie in eclectische trant is van algemeen belang wegens architectuurhistorisch en cultuurhistorische waarde vanwege de overwegend gaaf bewaard gebleven hoofdvorm en - deels gepleisterde - detaillering en vanwege de historisch-functionele en ruimtelijke relatie met de aangrenzende doopsgezinde vermaning.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMiddelie761472 GSMiddelie

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MiddelieD180

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18811881exactvervaardiging