Breukelen Sint Pieters B 259
Bij Zandpad 48, 3621 NE te Breukelen

Omschrijving

ZUIDELIJK BOUWHUIS. Op rechthoekige grondslag opgetrokken zeventiende-eeuws bakstenen bouwhuis van één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. Op de nok een vierkant gemetselde schoorsteen. Het bouwhuis sluit het voorplein aan de zuidzijde af en vormt als zodanig het pendant van het noordelijk bouwhuis. De achtergevel (zuid) en de kopgevel (oost) rijzen direct uit de gracht op. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met drie houten toegangsdeuren en zes tweeruitsvensters op de verdieping. In het midden van de gevel een dakkapel, die deels de lijstgevel onderbreekt. In de kopgevel aan de westkant een groot zestienruitsvenster met luiken, aan de oostkant een meerruitsvenster. In het midden van de negentiende eeuw werd het bouwhuis als oranjerie in gebruik genomen, waarvoor naar ontwerp van J.A. van Lunteren in de achtergevel zes grote gietijzeren vensters werden aangebracht (1852/53). Bij de verbouwing tot woonhuis in 1955 werden deze vensters vervangen door meerruitsvensters. In het dakschild twee dakkapellen.

ZUIDELIJK BOUWHUIS van algemeen belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;