Breukelen Sint Pieters B 259
Bij Zandpad 48, 3621 NE te Breukelen

Omschrijving

NOORDELIJK BOUWHUIS. Op rechthoekige grondslag opgetrokken zeventiende-eeuws bakstenen bouwhuis van één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse dakpannen gedekt schilddak. Het bouwhuis sluit het voorplein aan de noordzijde af en vormt als zodanig het pendant van het zuidelijk bouwhuis. De achtergevel (noord) en de kopgevel (oost) rijzen direct uit de gracht op. De voorgevel en kopgevels zijn identiek aan die van het zuidelijk bouwhuis. Tegen de voorgevel aan de westzijde een buitenpomp bestaande uit een hardstenen pilaster van blokwerk met pomp, slinger en waterbak. In de achtergevel één meerruitsvenster.

NOORDELIJK BOUWHUIS van algemeen belang:

- vanwege het gave exterieur;