Breukelen Sint Pieters B 260
Bij Laan van Guntherstein 42, 3621 VA te Breukelen

Omschrijving

DUBBEL TOEGANGSHEK. Aan weerszijden van de Laan van Gunterstein twee identieke tegenover elkaar liggende inrijhekken op een dam; één naar het hoofdgebouw en één naar het koetshuis en de boerderij. De halfronde bakstenen keermuren zijn afgedekt met een hardstenen plaat en vormen het fundament van het inrijhek. Het hekwerk bestaat uit twee geschilderde pijlers met strakke profilering bekroond met een vaas. Tussen de pijlers een dubbel smeedijzeren spijlenhekwerk met aan weerszijde van de pijlers zijstukken rustend op een console-vormige ligger. Op de halfronde keermuur een laag hekje.

DUBBEL TOEGANGSHEK van algemeen belang:

- vanwege de markering van de toegang tot het park enerzijds en tot de boerderij/koetshuis anderzijds;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de ensemblewaarde;