Breukelen Sint Pieters B 572
Laan van Gunterstein 2, 3621 VA te Breukelen

Omschrijving

KOETSHUIS. Ten noorden van de Laan van Gunterstein gebouwd koetshuis uit 1765. Op rechthoekige plattegrond opgetrokken van rode baksteen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De linker kopgevel heeft een grijze- en de rechter kopgevel een witte pleisterlaag. In de zuidgevel drie dubbele houten getoogde inrijdeuren onder een halfrond bovenlicht met brede middenstijl. De gevel is in de negentiende eeuw naar achteren toe verlengd voor een woonhuisgedeelte bestaande uit zes traveeën waarin opgenomen een toegangsdeur met drieruits bovenlicht en meerruits schuifvensters, op de begane grond met luiken. In de linker kopgevel een opgeklampte deur met zesruits bovenlicht waarboven een dubbel houten hooiluik met een hijsbalk.

KOETSHUIS van algemeen belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;