Breukelen Sint Pieters B 290
Zandpad 49, 3621 NE te Breukelen

Omschrijving

BUITENHUIS 'KLEIN BOOMRIJK'. Oorspronkelijk een aparte buitenplaats, die in 1849 bij het bezit van Gunterstein is gevoegd. Witgepleisterd zeventiende-eeuws voorhuis op rechthoekige grondslag staande op een donkere plint onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De tuitgevels aan de beide kopzijden hebben schouderstukken. Tegen de achterzijde (zuid) een rechthoekige bakstenen aanbouw onder en met Oud-Hollandse pannen gedekt afgewolfd zadeldak uit de laatste kwart van de achttiende eeuw. Centraal in de vijf traveeën brede voorgevel drie meerruits tuindeuren met bovenlicht onder een kroonlijst. Links daarvan een meerruits opkamervenster. Rechts daarvan een gewijzigd twintig-ruits opkamervenster. In het midden van het dakschild een dakkapel met klauwstukken (wangen) bekroond door een driehoekig fronton. In de aanbouw aan de achterzijde meerruitsvensters, dubbele draaivensters en twee toegangsdeuren onder een houten portaal.

BUITENHUIS 'KLEIN BOOMRIJK' van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;