Breukelen Sint Pieters B 1093
Zandpad 53, 3621 NE te Breukelen

Omschrijving

BOERDERIJ 'BOOMRIJK' MET ZOMERHUIS EN TOEGANGSHEK. Aan het zandpad staat een witgepleisterde boerderij van het langhuistype, oorspronkelijk gebouwd als buitenhuis in 1833. Verbouwing voorhuis en aanbouw stal in 1917. Het gebouw staat op een donkere plint onder een met riet gedekt zadeldak met overstek aan de voorzijde versierd met een houten makelaar. De hoeken van de voorgevel zijn afgewerkt met geblokte pilasters. De symmetrisch ingedeelde voorgevel van het voorhuis heeft vier meerruits schuifvensters met luiken op de begane grond (onder een cordonband) en twee meerruits schuifvensters op de verdieping geflankeerd door halve rondboogvensters met luik (scharnieren aan de onderdorpel). In de top een rond venster. In de zijgevel van het voorhuis de toegangsdeur met tweeruits bovenlicht en links daarvan twee meerruits schuifvensters met luiken. Langwerpig kelderlicht met luiken. Het achterhuis is later aangebouwd (1917). Stalvensters in de zijgevels. Achter de boerderij staat een op rechthoekige grondslag gebouwd zomerhuis met donkere plint onder een met pannen gedekt zadeldak met windveren. Negentiende-eeuws toegangshek bestaande uit twee hardstenen pijlers waartussen een spijlenhek staande op een dam afgewerkt met halfronde bakstenen keermuren onder een hardstenen plaat.

BOERDERIJ 'BOOMRIJK' MET ZOMERHUIS EN TOEGANGSHEK van algemeen belang:

- vanwege de ensemblewaarde;