508264 - Harsta State
Blija I 625
Blija I 626
Bij Harstawei 25, 9173 GA te Hegebeintum

Omschrijving

Twee midden 18de eeuwse gesmede hekpijlers en dorpel van Bentheimerzandsteen alsmede roodbakstenen dam.

Hekpijlers samengesteld uit rococo-krullen en bekroond door vlampotten. Op grond van vormverwantschap met de gebeeldhouwde opzetstukken van de banken in de kerk van Hogebeintum kunnen de hekpijlers omstreeks 1762 zijn ontstaan.

Hekposten, dorpel en dam van algemeen belang:

- vanweg de ouderom van dam en hekposten;

- vanwege materiaalgebruik en vormgeving;

- vanwege de vormverwantschap van de hekposten met interieuronderdelen in de beschermde Hervormde kerk van Hogebeintum (monumentnummer 15628);

- als karakteristiek markeringspunt van de directe toegang tot Harstastate;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de historische buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen