Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508277
Complexnummer
508275 - St. Adrianus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82959/144
Kadastrale aanduiding
Ter Aar A 4399
Langeraarseweg 90, 2461 CL te Ter Aar

Omschrijving

Inleiding

Op fundamenten van de vroegere kerk kort na 1902 naar ontwerp van J.L. Meester en J. Scheepens in neo-gotische stijl gebouwde en met pastorie verbonden sacristie, in het noordoosten aansluitend bij het kerkkoor.

Omschrijving

Geheel in baksteen opgetrokken sacristie op min of meer vierkante grondslag bestaande uit een bouwlaag en vlak gedekt. Muurwerk met kantelen bekroond. De voorgevel wordt geleed door gekoppelde spitsboogvensters met bakstenen omlijsting en natuurstenen onderdorpels. Muurde el aansluitend bij de pastorie is gedeeltelijk verhoogd en voorzien van een groot spitsboogvenster met traliewerk. Linkergevel eveneens met twee gekoppelde vensters voorzien van traliewerk. Achtergevel met drie gekoppelde grote spitsboogvenster met elk twee lancetramen en een rondvenster. De zoldering van de sacristie is met moer- en kinderbalken gedekt, sleutelstukken met peerkraal. Vensters gevuld met glas-in-lood in heldere, rode en blauwe kleuren.

Waardering

Gave sacristie met voor de functie en tij d van ontstaan kenmerkende vormgeving deel uitmakend van het kerkelijk complex van de R.K. dorpskerk H. Adrianus en als zodanig van belang.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508275. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1902
1903
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver