Rijksweg 116, 1981 LD te Velsen-Zuid

HOOFDGEBOUW (Waterland).

Blokvormig, symmetrisch hoofdgebouw met lijstgevels gebouwd tussen 1742 en 1766 met hulp van architect Pieter de Swart. Het witgepleisterde pand met donkere plint is op rechthoekige grondslag opgetrokken en bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak. Op de vier hoeken een bakstenen schoorsteen met siermetselwerk in bandvorm. De risalerende hoekpartijen zijn afgewerkt met geblokte lisenen. Centraal in de vijf traveeën brede voorgevel (west) de omlijste ingangspartij bereikbaar via een hardstenen trap met aan elke kant zeven tuinvazen. De omlijsting omvat de toegangsdeur met bovenlicht en een meerruitsvenster. De overige vensterassen zijn opgebouwd uit een meerruitsvensters met Louvre-luiken. De zeven traveeën brede achtergevel (oost) heeft een gevelopbouw van meerruitsvensters met Louvre-luiken. In de voor- en achtergevel drie symmetrisch geplaatste dakkapellen waarin een meerruits draaivenster in een omlijsting met klauwstukken. In de zijgevels drie vensterassen met meerruits schuifvensters zonder luiken. In de noordgevel op de begane grond vijf meerruitsvensters. Centraal in de zijgevels een dakkapel met klauwstukken. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de gaaf bewaard gebleven achttiende-eeuwse ruimte-indeling en de achttiende-eeuwse decoraties in de verschillende vertrekken uitgevoerd in Lodewijk XV-stijl (stucwerk, deuren en lambriseringen). Het rijk gedecoreerde trappenhuis in Lodewijk XV-stijl is versierd met motieven die verwijzen naar het buitenleven, zoals druiventrossen, tuingereedschap en in een nis een beeld van Flora. In de Herenkamer behangselschilderijen en drie 'Witjes' geschilderd door Augustin. In de antichambre grisaille bovendeurstukken. In de Zomerkamer behang uit ca.1850.

Waardering HOOFDGEBOUW (Waterland) van algemeen belang:

- vanwege het gaaf bewaard gebleven 18de-eeuwse exterieur in classicistische stijl;

- vanwege de gaaf bewaarde 18de-eeuwse ruimte-indeling en aankleding in Lodewijk XV-stijl van het interieur;

- vanwege de betrokkenheid bij de bouw van architect Pieter de Swart;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.