Velsen
Velsen-Zuid

KOETSHUIS. Ten noorden van het hoofdgebouw een koetshuis uit 1904 met een stalgedeelte uit het einde van de negentiende eeuw. Het witgepleisterde pand met donkere plint is gebouwd op rechthoekige grondslag met onregelmatige aanbouw van één bouwlaag onder een met zwarte kruispannen gedekt samengesteld dak met kort overstek. De symmetrische ingedeelde voorgevel wordt geleed door geblokte pilasters. In het middenrisaliet de dubbele inrijdeur, thans van glas, met aan weerszijde rondboogvensters geflankeerd door pilasters die een kroonlijst dragen. Links en rechts van de middenpartij een drielichts meerruitsvenster. De gevel wordt bekroond door een attiek met in het midden een kuif waarin het alliantiewapen Van Boreel en Van Weede is aangebracht. In de lijst zijn twee meerruits dakkapellen onder een fronton opgenomen. In de aanbouw houten meerruitsvenster met getoogde luiken. Het gebouw is in 1991-1992 gerestaureerd en sinds 1997 in gebruik als kantoor.

KOETSHUIS van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;