Rijksweg 108, 1981 LD te Velsen-Zuid

Omschrijving

PORTIERSWONING (ook Hekhuis genaamd). Naast het toegangshek aan de Rijksweg een woning in Zaanse stijl uit 1920. Het witgepleisterde pand met donkere plint is gebouwd op T-vormige grondslag bestaande uit één bouwlaag onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de lange gevelzijde aan Rijksweg twee houten meerruits kruisvensters met halve luiken waarboven een houten geveltop in Zaanse stijl met een meerruitsvenster. In de overige zijgevels verschillende typen vensters, op de begane grond deels met halve luiken. In de zuidgevel de toegangs(paneel)deur met een ovaalvormig bovenlicht gevat in een rijk bewerkte omlijsting.

PORTIERSWONING van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving in Zaanse stijl;