Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508323
Complexnummer
508321 - De Sprenck
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82681/15
Kadastrale aanduiding
Middelburg R 221
Middelburg R 2349
Seissingel 4, 4333 GV te Middelburg

Omschrijving

Inleiding:

Gemetselde brug met inritpalen en toegangshek tot het erf van villa De Sprenck, gebouwd in 1904/05, in vormgeving aansluitend bij de architectuur met Jugendstilinvloed van de villa.

Omschrijving:

Brug met opengewerkte metselwerk balustraden (gedeeltelijk in gele en gedeeltelijk in roodbruine, mogelijk recentere baksteen). De balustradenzijn afgedekt door natuurstenen dekplaten en sluiten aan op natuursteneninritpalen welke worden bekroond door verlichtingsarmaturen en waaraan een dubbel smeedijzeren hekwerk is bevestigd. De verlichtingsarmaturen zijn uitgevoerd in sierlijk uitgewerkt smeedijzer en voorzien van gebogen ijzeren lampekappen. De kolommen c.q. inritpalen zijn voorzien van opschrift "DE" respectievelijk "SPRENCK".

Waardering:

Object van architectuurhistorische waarde wegens architectonische kwaliteiten en bijzondere vormgeving en van ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het geheel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508321. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Overkluizing

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1904
1905
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden