Middelburg U 642
Middelburg U 641
Noordweg 493, 4333 KE te Middelburg
Noordweg 495, 4333 KE te Middelburg

Inleiding

Voormalig gemeentehuis, in 1931 in Interbellum-architectuur gebouwd, uitgevoerd door aannemer M. Walraven.

Omschrijving

Pand op vrijwel rechthoekige plattegrond; risalerende middenpartij van twee verdiepingen hoog met dwars schilddak en lagere schilddaken op één verdieping hoge zijvleugels. Roodbruine baksteen.

Voorgevel met drie traveeën breed hoger opgaand middendeel en zijvleugels met ieder drie vensters. Middendeel met dubbele houten deur met glas-in-lood bovenlichten, aan weerszijden een venster. Vensters: houten kozijnen met schuiframen, roedeverdeling of glas-in-lood bovenlichten; houten luiken bij onderramen. Op de verdieping van het middendeel dezelfde vensters; centraal een topgevel met gemeentewapen. Dakkapellen op zijvleugels. Overhangende daklijsten, daken gedekt met rode hollandse pannen.

Dakruiter (vernieuwd) op nok. Zijgevels met onder meer diverse vensters en zij-ingangen. Achtergevel met onder meer op verdieping van middendeel hoge smalle vensters met gekleurd glas-in-lood ter hoogte van trappenhuis.

In interieur onder meer entree met glas-in-lood in tochtpui en klapdeuren, het trappenhuis en de voormalige raadskamer op de eerste verdieping met onder meer schouw en lambrizering van belang.

Waardering

Voormalig gemeentehuis, van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang en van belang als hoofdonderdeel van het complex.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis

Interbellum-architectuur