Middelburg L 4604
Klein Vlaanderen 2, 4331 RK te Middelburg

Inleiding

Rioolgemaal, rond 1930 in kubistisch expressionistische stijl gebouwd voor het wegpompen van het rioolwater van een deel van de binnenstad en van een deel buiten de veste.

Omschrijving

Klein, bakstenen gebouwtje, één bouwlaag hoog met plat dak op min of meer rechthoekige plattegrond met aan de noordzijde inspringende hoeken. Bruine baksteen; banden van verticaal metselwerk onder meer onder daklijst, bij gevelopeningen, schoorsteen en muurtjes.

Ingangspartij in oostgevel met stalen deur, halfronde betonnen luifel; terugliggend, horizontaal, stalen venster met stalen roedeverdeling, doorlopend in zuidgevel. In westgevel rechts 6-ruits stalen venster en links, terugliggend, een stalen deur met trapje. Noordgevel eveneens met 6-ruits stalen venster.

Noordoosthoek met inspringende hoek met gemetselde schoorsteen. Circa 1,25 cm hoge gemetselde plantenbak omlopend tot aan ingangspartij in oostgevel.

Waardering

Rioolgemaal van belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde, vanwege gaafheid en zeldzaamheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Gemaal (M) Rioolgemaal