Middelburg L 4271
Seisplein 15, 4331 NP te Middelburg

Inleiding

Reinigingsgebouwtje, in 1900 in Jugendstil bij de 18e eeuwse begraafplaats van Hoogduitse Joden gebouwd.

Omschrijving

Rechthoekig bakstenen gebouwtje, één bouwlaag hoog met zadeldak tussen tuitgevels, gedekt met gesmoorde gotische pannen.

Opgetrokken in gele baksteen met gesmoorde bakstenen plint en rode bakstenen lisenen, banden, daklijst; afdekking tuitgevel van rode profielsteen. Diverse natuurstenen blokken.

In midden van voorgevel (oostelijke tuitgevel) een dubbele houten deur met Jugendstilachtige, vrij vormgegeven boog en bovenlicht met glas-in-lood. Latei boven deur met datum en tekst in Hebreeuws. Aan weerszijden van ingangspartij natuurstenen schilden met Hebreeuwse tekst. Top van de gevel eindigt in smalle, rechthoekige hals waarop een zandloper in reliëf, gedekt door een fronton.

Zijgevel (zuid) in drie traveeën gedeeld, afgesloten door bakstenen lijst en houten goot.

Achtergevel (west) grotendeels zelfde als voorgevel, maar met eenvoudige gevelbeeïndiging zonder hals; twee treden naar ingang.

Eenvoudig interieur, drie traveeën diep, met houten spantconstructie, natuurstenen kraagstenen, beschoten kap; marmeren natuursteen met Hebreeuwse tekst.

Gaaf reinigingsgebouwtje, van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Joodse begraafplaats