Actualiteit gegevens: 02-07-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508333
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
14 april 2000
Kadaster deel/nr: 
82679/104
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zeeland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Middelburg
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Middelburg
X-Y coördinaat: 
31562 - 390890

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Kantoorgebouw met dienstwoning van de Provinciale Zeeuwsche Energie Maatschappij (PZEM), gebouwd vanaf ca. 1937 naar een ontwerp van de architect A. Rothuizen te Middelburg; in een traditionalistische stijl met enige modernistische invloeden.

Omschrijving

Kantoorpand op L-vormige plattegrond met aan het uiteinde van en haaks op de korte zijde het gedeelte van de dienstwoning.

Opgetrokken uit bruingele baksteen; natuurstenen banden.

Drie verdiepingen hoog met zadeldak en gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Langsgevel aan straatzijde (noord) met alle verdiepingen voorzien van reeksen gekoppelde stalen vensters met roedeverdeling. Links, meerdere traveeën vanaf de hoek, bevindt zich, als verticaal element, de vierkante toren met aan de voet hiervan de entree.

Ingangspartij met trap en luifel, dubbele stalen deur met glasruit en iets naar voren springende verticale vensterpartij boven de luifel. Rechts naast de toren twee ronde vensters met roedeverdeling. De vierkante toren is voorzien van een houten daklijst en een houten bekroning. Bouwvolume links van de toren is iets hoger opgetrokken dan bouwvolume rechts hiervan.

Zijgevel aan oostzijde met rechts topgevel (de zijgevel van de langsgevel aan de straatzijde) met op begane grond groot horizontaal venster met roedeverdeling; links en rechts aan topgevel soort gemestelde pilasters; topgevel met iets overhangende daklijst.

Links van topgevel, iets terugliggend, langsgevel (korte zijde van de L-vormige kantoorbouw) met rechts groot verticaal venster met roedeverdeling ter plaatse van trappenhuis. Daarnaast zelfde vensterindelingen als aan voorgevel met reeksen gekoppelde vensters op alle drie de verdiepingen. Haaks tegen uiteinde van de gevel is vleugel met voormalige dienstwoning aangebouwd. Deze vleugel is twee verdiepingen hoog met kap en voorzien van een opgehoogd deel in het dak.

Rechts een poort op de begane grond; diverse stalen vensters en houten voordeur. Op verdieping reeks vensters onder de daklijst. Links knikt de vleugel iets naar voren; in zijgevel erkeraanbouw. Achtergevel van deze vleugel eveneens met reeks vensters onder de daklijst en diverse vensters op begane grond; poort.

Uiteinde van de korte zijde van de L-vormige kantoorbouw bestaat uit een topgevel en een twee verdiepingen hoge uitbouw met zadeldak; diverse achteringangen met trapje en luifel. Gekoppelde vensters aan achtergevels. Aan uiteinde van de lange vleugel van de L-vorm een lage aanbouw, enigszins vooruitgeschoven, namelijk de post van de portier, met poort.

In het interieur is onder meer het hoofdtrappenhuis van het kantoor van belang.

Waardering

Kantoorgebouw met dienstwoning, van architectuurhistorisch belang onder meer voor het oeuvre van de architect; van ensemblewaarden, van typologisch belang en van belang vanwege gaafheid van met name het exterieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPoelendaelesingel124335 JAMiddelburg
NeePoelendaelesingel144335 JAMiddelburg

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorKantoorgebouw
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Dienstwoning(K4)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MiddelburgS3900
MiddelburgS3963

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19371937globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Rothuizen, A., ir. ; Zeelandarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee