Middelburg L 1984
Achter het Hofplein 43, 4331 CL te Middelburg

Inleiding

Bibliotheek van het voormalige museum van het Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, tegenwoordig jeugdhonk, in 1889 gebouwd naar ontwerp van de architect J.A. Frederiks. Het rechthoekige gebouw is in eclectische stijl uitgevoerd.

Omschrijving

Rechthoekig pand met begane grond en kapverdieping met zadeldak gedekt met gesmoorde pannen. Opgetrokken uit roodbruine baksteen en natuurstenen banden/speklagen, kraagstenen, gevelstenen en deklijsten; banden/speklagen in noordgevel in gele steen.

De zuidgevel (langsgevel) is in 8 traveeën verdeeld d.m.v. (hoek)lisenen; blinde gevel; boogfries onder de kroonlijst.

De westgevel (tuitgevel) is d.m.v. (hoek)lisenen in 3 traveeën verdeeld. In middelste travee ingangspartij met dubbele houten paneeldeur in een rondboogvormige nis; natuurstenen boogtrommel met opschrift "Bibliotheek".

Boogfries met aan uiteinden natuurstenen consoles; gevelstenen met jaartal. Tuitgevel met reeks verdiepte muurvelden; daarboven cordonlijst en geveltop, in midden geaccentueerd door vooruitspringend, gemetseld, verticaal element; gevel afgesloten met deklijsten. Oostzijde grenst aan buurpand.

Noordgevel vrijwel identiek aan zuidgevel, maar hier reeks nieuwe vensters en nieuwe deur ingezet. Het interieur is vernieuwd; originele spantconstructie met stalen trekstangen gedeeltelijk zichtbaar.

Bibliotheek, van belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Bibliotheek