Middelburg R 225
Seissingel 10, 4333 GV te Middelburg
Seissingel 12, 4333 GV te Middelburg

Inleiding

Vrijstaande villa genaamd Overdamme, in 1913 gebouwd naar een ontwerp van Goethals; in Berlagiaanse trant.

Omschrijving

Villa op L-vormige plattegrond met diverse uitbouwtjes, twee bouwlagen en een kapverdieping hoog. Blokvorminge bouwmassa's opgetrokken uit roodbruine baksteen. Schildak met dwarskappen.

Rondom ver overkragende geprofileerde gootlijst op geprofileerde, slanke consoles. Alle kozijnen, ramen, deuren van hout; alle vensters met kleine roedeverdeling.

Noordgevel met onder meer ingangspartij met rondboogvormige luifel, steunend op dubbele, houten consoles. In nis twee toegangsdeuren. Boven ingangspartij gevelsteen met naam van de villa en bouwjaar. Rechts en links van ingang schuiframen met roedeverdeling. Op verdieping eveneens twee schuiframen en in midden kleiner venster. Twee dakkapellen op ongelijke hoogte.

Uitbouw rechts van deze gevel is op begane grond voorzien van twee grote schuiframen. Op verdieping rozetvormig venstertje met roedeverdeling en klein klapraam. Rechter deel van uitbouw omvat alleen een begane grond met plat dak, voorzien van schuifraam en ovaalvormig venster en afgesloten door borstwering. Op verdieping deuren naar het platte dak. Westgevel met links de één bouwlaag hoge uitbouw met borstwering voorzien van een ovaalvormig venster en een rechthoekig venster, met zware middenstijl en tussendorpel. Daarnaast houten deur met bovenlicht en aan rechterzijde direct aangrenzend houten schuifraam. Rechthoekige erkeruitbouw met aan zijkanten schuiframen en aan voorzijde dubbele terrasdeur met glazen en bovenlicht met roedeverdeling met ovaalvormen in centrum. Rechts van erker schuifraam en rechts hiervan rondboogvormige gevelopening met in centrum terrasdeuren en afgeronde zij- en bovenlichten; in bovenlichten ovaalvormige roedeverdeling. Op gevelhoek gemetselde, halfhoge pilaster. Op verdieping van westgevel diverse schuifvensters, en erkeruitbouw met dwarskap; rechts, boven de hierboven beschreven rondboogvormige gevelopening, een met vensters dichtgezette hoek-loggia voorzien van kolommen.

Zuidgevel met links op begane grond gemetselde, halfhoge pilaster op de hoek; rondboogvormige gevelopening met vensters en afgeronde zij- en bovenlichten; in bovenlichten ovaalvormige roedeverdeling (idem westgevel). Rechthoekige erkeruitbouw voorzien van gesloten, gemetselde borstwering met schuiframen aan zij- en voorkant; centraal in voorkant een dubbele terrasdeur met glazen en bovenlicht met roedeverdeling met ovaalvormen in centrum. Rechts van erker schuiframen. Op verdieping links de met vensters dichtgezette hoekloggia voorzien van kolommen (idem westgevel).

Rechts daarvan balkon (dak van erker) met terrasdeuren met zij- en bovenlichten, door de kroonlijst brekende afgeronde topgevel met ovaalvormig venster en dwarskapje. Oostgevel op begane grond en verdieping vier schuiframen.

Dakkapel met drie vensters, waarvan middelste rondboogvormig afgesloten; rondboogvorm doorlopend in daklijst van dakkapel.

Schilddak met dwarskappen, gedekt met leien in maasdekking.

In het interieur onder meer enige stucplafonds en schouwen.