Middelburg L 3463
Branderijmolengang 22, 4331 SJ te Middelburg

Inleiding

Villa Singelzicht, rond 1860 in de stijl van het neo-classicisme, in opdracht van C.J. Pické gebouwd op één van de bolwerken. Vergroot in dezelfde stijl. Recente aanbouw aan noordoosthoek komt niet voor bescherming in aanmerking.

Omschrijving

Geheel gepleisterde villa, twee verdiepingen met een kelder en een kapverdieping hoog. Het voorgedeelte bestaat uit een schilddak met plat, schilden gedekt met bitumen met aan weerszijden een plat dak; daarachter een dwars zadeldak, op voordak gedekt met leien en achterdak met gesmoorde holle pannen; dwars hierop een bouwvolume met zadeldak en een één verdieping aanbouw met plat dak. Symmetrische voorgevel (lijstgevel); twee verdiepingen en gedeelte kelderverdieping; vijf traveeën breed met (hoek)lisenen. Zijtraveeën in een later stadium bijgebouwd in dezelfde stijl. Middentravee met ingang met natuurstenen trapje, klassieke deuromlijsting en raamomlijsting op verdieping. Van overige vensters (T-vensters veelal met afgeronde bovenhoeken) zijn nog vijf voorzien van originele omlijsting aan de bovenzijde, met kopjes in het midden. Gevel afgesloten door onvolledige kroonlijst.

Oostgevel met sober linkerdeel. Rechts daarvan halsgevel met klauwstukken, lisenen; op begane grond en verdieping twee T-vensters met afgeronde bovenhoeken en decoratie midden boven de vensters; ingemetselde steen met opschrift; in geveltop tudorboogvorming venster met aan weerszijden pilasters, afgesloten door gebogen fronton. Daarnaast één bouwlaag hoge, gepleisterde naar voren springende aanbouw met plat (later aangebouwd?).

Het recentelijk aan de oostzijde hiervan aangebouwde bouwvolume komt niet voor bescherming in aanmerking.

Noordgevel met links de hierboven genoemde één bouwlaag hoge, gepleisterde aanbouw met plat met lijstgevel met boogfries en rechts een tuitgevel (één bouwlaag hoog met top); hoeklisenen.

In de noordgevel op de begane grond T-vensters met afgeronde bovenhoeken, rijke raamomlijstingen, idem als die aan voorgevel met kopjes. In top van tuitgevel tudorboogvormig venster met omlijsting.

Westgevel met links op begane grond vernieuwde serre.

In midden sobere halsgevel met op de begane grond en de verdieping twee T-vensters met afgeronde bovenhoeken, voorzien van sobere omlijstingen; in de top een venster. Het rechter deel van deze gevel is voorzien van een venster met afgeronde bovenhoeken op de verdieping.

Interieur uit bouwtijd met onder meer stucwerk op hoofdverdieping, origineel trappenhuis.

Kamer middenachter is een rijke 18e eeuwse stijlkamer, waarvan de betimmering en gobelins afkomstig zijn van het rond 1860 gesloopte kasteel van Steenhoven (tussen Middelburg en Koudekerke). In deze kamer voorts onder meer marmeren schouw met smeedwerk haard; rijk stucwerk plafond met onder meer engeltjes, fruitmotieven, vazen, rankwerk; houten binnenluiken voor vensters; dubbele schuifdeuren naar serre.

Waardering

Villa, zowel exterieur als interieur van cultuur- en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege ensemblewaarde.

Pické, C.J. ; Zeeland