508348 - Oranjepolder
Arnemuiden N 83
Veerseweg 2, 4341 RB te Arnemuiden

Omschrijving

Dwarsdeelschuur, gebouwd in 1924, met één bouwlaag en kap, op rechthoekige plattegrond. De schuur is geheel opgetrokken uit baksteen. De noordwestelijke langsgevel is voorzien van vier houten mendeuren met bovenraampjes en klinket en van vier getoogde wagendeuren met gedeeltelijk dichtgezette latten; voorts enkele kleine getoogde ijzeren raampjes. In deze gevel de gedenksteen met opschrift: "Eerste steen door A. Crucq Joh. zn. 1 februari 1924, Rentmeester J.W. Wagtho".

De noordoostelijke kopgevel is onder meer voorzien van diverse goederenluiken en kleine getoogde ijzeren raampjes.

De zuidoostelijke langsgevel is voorzien van een reeks houten (gedeelde) staldeuren, enkele met getoogde ijzeren bovenramen, een aantal goederenluiken en een aantal kleine getoogde ijzeren raampjes.

De zuidwestelijke kopgevel bevat op de begane grond onder meer houten deuren met getoogde ijzeren bovenramen en op de verdieping een goederenluik met getoogd ijzeren bovenraam. De schuur heeft een zadeldak gedekt met rode holle pannen en overstekken op houten klossen. In het interieur zijn onder meer de paardenstal en de veulenstal origineel met onder meer houten boxen waarvan de houten palen van de tussenschotten voorzien zijn van houtsnijwerk.

Waardering

Dwarsdeelschuur, zowel vanwege ex- als vanwege interieur van cultuur- en architectuurhistorische waarde; van waarde vanwege gaafheid en ensemblewaarden.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelschuur