508355 - Roos en Doorn
Mariekerke H 1235
Roosjesweg 8, 4363 RE te Aagtekerke

Omschrijving

Boerderijwoning, volgens gedenksteen in 1910 gebouwd. Uitgevoerd in streek-eigen bouwtrant. Eén bouwlaag hoog pand met zadeldak; rechthoekige plattegrond; opgetrokken in roodbruine baksteen.

Symmetrische voorgevel (lijstgevel) met centrale ingangspartij met vernieuwde houten voordeur, bovenlicht en classicistische omlijsting; natuurstenen stoep. Aan weerszijden van de voordeur twee houten schuiframen. Rechts van voordeur gedenksteen met opschrift: "de eerste steen gelegd door S. Bosselaar 10 mei 1910". Geprofileerde gootlijst. Dakkapel gewijzigd en vergroot.

Rechter topgevel met twee smalle, hoge schuiframen, geheel rechts nieuw venster en in top schuifraam; muurankers.

Achtergevel (langsgevel) met centrale ingangspartij met vernieuwde houten deur, bovenlicht en originele classicistische omlijsting; overigens gewijzigde raamindeling en rechts origineel houten venster (schuifraam vervangen door klapraam boven). Eenvoudige goot; dakkapel vergroot.

Zadeldak aan voorzijde gedekt met gesmoorde kruispannen en aan achterzijde met gesmoorde holle pannen.

In het interieur is grotendeels de originele indeling aanwezig. Voorts onder meer "pronkkamer" links van voordeur met lambrizering van bruin-witte tegels, kastenwand met onder andere bedsteden; schouw van geschilderd hout. Andere voorkamer ook kastenwand met bedsteden.

Waardering

Gave woning met zowel interieur als exterieur van cultuur- en architectuurhistorisch belang en van belang als onderdeel van het complex.