Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
508392
Complexnummer: 
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
28 januari 1998
Kadaster deel/nr: 
14809/27
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
124888 - 489364

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Noordoostelijk aan het Purmerplein gesitueerde reeks winkelwoningen naar ontwerp van B.T. Boeyinga uit 1923-1927 in verstrakte Amsterdamse School, deel uitmakend van het Tuindorp Nieuwendam.

Omschrijving

Vrijstaand bouwblok met zeven winkelwoonhuizen. Purmerplein 21 heeft een winkelplattegrond van het type C; Purmerplein 23-31 heeft een winkelplattegrond van het type B; Purmerplein 33 heeft een winkelplattegrond van het type F. Gebouwd op een samengesteld grondplan met op de begane grond winkels en magazijnen en op de verdieping en kapverdieping bovenwoningen en grotendeels opgetrokken in baksteen. Een knik in de gevel aan de linkerzijde en een wegdraaiende gevel aan de rechterzijde accentueren de ruimtelijke functie van het bouwblok. Aan de zijde van het naburige korte bouwblok accentueert een erker de poortfunctie.

Het bouwblok heeft een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen en vorsten. Aan de voorzijde wordt het dakschild onderbroken door een aaneengesloten reeks houten dakkapellen met horizontaal beschot en eenvoudige lijst en plat dak. Op de nok gemetselde schoorstenen met uitkraging en opgezette kappen van de rookkanalen. Aan de rechterzijde eindigt het zadeldak in een halfronde afsluiting opgebouwd uit drie dakschilden in de vorm van gelijkbenige driehoeken. In elk dakschild een driezijdige kleine dakkapel. Vorsten op nok en kepers. De voorgevel, grenzend aan het Purmerplein bevat verschillende winkelpuien; boven een lage plint zijn grote winkelruiten tussen houten posten. De toegangen zijn teruggezet en bereikbaar middels eenvoudige stoep bestaande uit iets verhoogd liggende plaat. In portiek ook de waterafvoerpijp van de brede luifel, die geheel doorlopend extra beschutting biedt aan het winkelende publiek. Over de gehele breedte een doorlopende vensterstrook met horizontaal beschot.

De linkerzijde is een driezijdig afgesloten over verdieping en kapverdieping. Op de hoeken de staande tandlijsten van kopse einden van in elkaar grijpende bakstenen. Op de verdieping aan elke zijde een venster. Op de derde bouwlaag zijn de vensters verdiept geplaatst. Schuine overgang naar gevelvlak. Verder enkele baksteenaccenten. Eenvoudige brede gootlijst sluit de gevel af.

De zijgevel aan de linkerzijde toont aan de bovenzijde de verlengde aanzet van de schoorsteen als decoratief element samengaand met een horizontaal bakstenen accent. Onder het stenen waterbord haaks vermetselde bakstenen. Balcon aan de achterzijde. Cordonlijst boven winkelpui loopt door over zijgevel. Verder een enkel venster. De zijgevel aan de rechterzijde bestaat uit drie vlakken.

Waardering

Reeks winkelwoningen aan het Purmerplein, deel uitmakend van Tuindorp Nieuwendam en als zodanig van algemeen belang wegens architectuur- en bouwhistorische alsook typologische en ensemblewaarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPurmerplein211023 BCNoordAmsterdam
NeePurmerplein231023 BCNoordAmsterdam
NeePurmerplein251023 BCNoordAmsterdam
NeePurmerplein271023 BCNoordAmsterdam
NeePurmerplein291023 BCNoordAmsterdam
NeePurmerplein311023 BCNoordAmsterdam
NeePurmerplein331023 BCNoordAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisWinkelwoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamAL2955

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeLate Amsterdamse schoolstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19231927exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Boeyinga, B.T. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur