Amsterdam AL 3583
Purmerplein 2, 1023 BD te Amsterdam
Purmerplein 8, 1023 BD te Amsterdam
Purmerplein 10, 1023 BD te Amsterdam
Purmerplein 12, 1023 BD te Amsterdam
Purmerplein 14, 1023 BD te Amsterdam

Inleiding

Zuidwestelijk aan het Purmerplein gesitueerde reeks winkelwoningen naar ontwerp van B.T. Boeyinga uit 1923-1927 in verstrakte Amsterdamse School, deel uitmakend van het Tuindorp Nieuwendam.

Omschrijving

Vrijstaand bouwblok met zeven winkelwoonhuizen. Purmerplein 2heeft een winkelplattegrond van het type A; Purmerplein 4-12heeft een winkelplattegrond van het type B; Purmerplein 14heeft een winkelplattegrond van het type C. Gebouwd op eensamengesteld grondplan met op de begane grond winkels en magazijnen en op de verdieping en kapverdieping de bovenwoningen en grotendeels opgetrokken in baksteen. Een knik in de gevel aan zowel de rechter- als de linkerzijde accentueert de ruimtelijke functie van hetbouwblok. Aan de zijde van het naburige korte bouwblokaccentueert een erker de poortfunctie.

Het bouwblok heeft een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen en vorsten. Aan de voorzijde wordt het dakschildonderbroken door een aaneengesloten reeks houten dakkapellen methorizontaal beschot en eenvoudige lijst en plat dak. Op de nok gemetselde schoorstenen met uitkragingen opgezette kappen van de rookkanalen.

De voorgevel, grenzend aan het Purmerplein bevat verschillende winkelpuien; boven een lage plint zijn grote winkelruiten tussen houten posten.

De toegangen zijn teruggezet en bereikbaar middels eenvoudigestoep bestaande uit iets verhoogd liggende plaat. In portiekook de waterafvoerpijp van de brede luifel, die geheeldoorlopend extra beschutting biedt aan het winkelende publiek.

Geheel rechts nog een eenvoudige garage.

Over de gehele breedte een doorlopende vensterstrook met horizontaal beschot. De linkerzijde is driezijdig afgesloten oververdieping en kapverdieping. Op de hoeken de staande tandlijsten van kopse einden van in elkaar grijpende bakstenen. Op de verdieping aanelke zijde een venster. Op de derde bouwlaag zijn de venstersverdiept geplaatst. Schuine overgang naar gevelvlak. Verderenkele baksteenaccenten. Eenvoudige brede gootlijst sluit degevel af.

De zijgevels tonen aan de bovenzijde de verlengde aanzet vande schoorsteen, als decoratief element samengaand met eenhorizontale bakstenen accent. Onder het stenen waterbord haaksvermetselde bakstenen. Balcon aan de achterzijde. Cordonlijst boven winkelpuien loopt door over zijgevels. Verder een enkelvenster.

Waardering

Reeks winkelwoningen aan het Purmerplein, deel uitmakend van Tuindorp Nieuwendam en als zodanig van algemeen belang wegens architectuur- en bouwhistorische alsook typologische en ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Boeyinga, B.T. ; Stad Amsterdam