Amsterdam AL 4121
Purmerplein 22, 1023 BD te Amsterdam
Purmerplein 32, 1023 BD te Amsterdam
Purmerplein 34, 1023 BD te Amsterdam
Purmerplein 36, 1023 BD te Amsterdam
Wognumerpad 1, 1023 CM te Amsterdam

Inleiding

Zuidoostelijk aan het Purmerplein gesitueerde reeks winkelwoningen naar ontwerp van B.T. Boeyinga uit 1923-1927 in verstrakte Amsterdamse School, deel uitmakend van het Tuindorp Nieuwendam.

Vrijstaand bouwblok met oorspronkelijk zeven winkelwoonhuizen.

Purmerplein 22 heeft een winkelplattegrond van het type C;Purmerplein 24-32 heeft een winkelplattegrond van het type B;Purmerplein 34 heeft een winkelplattegrond van het type F.

Gebouwd op een samengesteld grondplan met een begane grond met winkels en op de verdieping en kapverdieping de bovenwoningen en grotendeels opgetrokken in baksteen. Een knik in de gevel aan derechterzijde en een wegdraaiende gevel aan de linkerzijdeaccentueren de ruimtelijke functie van het bouwblok. Aan dezijde van het naburige korte bouwblok accentueert een erker depoortfunctie.

Het bouwblok heeft een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen en vorsten. Aan de voorzijde wordt het dakschildonderbroken door een aaneengesloten reeks houten dakkapellen methorizontaal beschot en eenvoudige lijst en plat dak. Op de nok gemetselde schoorstenen met uitkragingen opgezette kappen van de rookkanalen. Aan de linkerzijdeeindigt het zadeldak in een halfronde afsluiting opgebouwd uitdrie dakschilden in de vorm van gelijkbenige driehoeken. Inelk dakschild een driezijdige kleine dakkapel. Vorsten op noken kepers. De voorgevel, grenzend aan het Purmerplein, bevat verschillende winkelpuien; boven een lage plint zijn grote winkelruiten tussen houten posten.

De toegangen zijn teruggezet en bereikbaar middels eenvoudigestoep bestaande uit iets verhoogd liggende plaat. In portiekook de waterafvoerpijp van de brede luifel, die geheeldoorlopend extra beschutting biedt aan het winkelende publiek.

Over de gehele breedte een doorlopende vensterstrook met horizontaal beschot. De linkerzijde is driezijdig afgesloten over verdieping en kapverdieping. Op de hoeken de staande tandlijsten van de kopse einden van in elkaar grijpende bakstenen. Op de verdieping aan elke zijde een venster. Op de derde bouwlaag zijn de vensters verdiept geplaatst. Schuine overgang naar gevelvlak. Verderenkele baksteenaccenten. Eenvoudige brede gootlijst sluit degevel af.

De zijgevel aan de rechterzijde toont aan de bovenzijde deverlengde aanzet van de schoorsteen als decoratief elementsamengaand met een horizontaal bakstenen accent. Onder hetstenen waterbord haaks vermetselde bakstenen. Balcon aan de achterzijde.

Cordonlijst boven winkelpui loopt door over zijgevel. Verdereen enkel venster. De zijgevel aan de linkerzijde bestaat uitdrie vlakken.

Waardering

Reeks winkelwoningen aan het Purmerplein, deel uitmakend van Tuindorp Nieuwendam en als zodanig van algemeen belang wegens architectuur- en bouwhistorische alsook typologische en ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Boeyinga, B.T. ; Stad Amsterdam