Amsterdam AL 3548
Amsterdam AL 3537
Purmerplein 15, 1023 BC te Amsterdam
Purmerplein 17, 1023 BC te Amsterdam
Purmerplein 19, 1023 BC te Amsterdam

Inleiding

Centraal aan de noordzijde van het Purmerplein gesitueerde reeks winkelwoningen naar ontwerp van B.T. Boeyinga uit 1923-1927 in verstrakte Amsterdamse School, deel uitmakend van het Tuindorp Nieuwendam.

Omschrijving

Vrijstaand bouwblok met drie winkelwoonhuizen. Purmerplein 15en 19 hebben een winkelplattegrond van het type D; Purmerplein17 heeft een winkelplattegrond van het type E. Gebouwd op eensamengesteld grondplan met begane grond met winkels en magazijnen en op de verdieping en kapverdieping de bovenwoningen en grotendeels opgetrokken in baksteen. Aan weerszijden accentueert een erker de poortfunctie. Het bouwblok heeft een zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen en vorsten. Aan de voorzijde wordt hetdakschild onderbroken door een aaneengesloten reeks houten dakkapellenmet horizontaal beschot en eenvoudige lijst en plat dak. Op de nok gemetselde schoorstenen met uitkraging en opgezette kappen voor de rookanalen.

De voorgevel, grenzend aan het Purmerplein, bevat de verschillende winkelpuien; boven een lage plint zijn grote winkelruiten tussen houten posten. De toegangen zijn teruggezet en bereikbaar middels eenvoudigestoep bestaande uit iets verhoogd liggende plaat. In portiekook de waterafvoer van de brede luifel die geheel doorlopendextra beschutting geeft aan het winkelend publiek.

Over de gehele breedte een doorlopende vensterstrook met horizontaal beschot.

Aan weerszijden een driezijdige afsluiting over verdieping en kapverdieping. Op de hoeken de staande tandlijsten van de kopse einden van in elkaar grijpende bakstenen. Op de verdieping aan elke zijde een venster. Op de derde bouwlaag zijn de vensters verdiept geplaatst met een schuine overgang naar het gevelvlak. Verder enkele accenten in baksteen. Eenvoudige brede gootlijst sluit de gevel af.

De zijgevels tonen aan de bovenzijde de verlengde aanzet vande schoorsteen, als decoratief element samengaand met eenhorizontale bakstenen accent. Onder het stenen waterbord haaksvermetselde bakstenen. Balcon aan de achterzijde. Cordonlijst boven winkelpuien loopt door over zijgevels. Verder een enkel venster.

Waardering

Reeks winkelwoningen aan het Purmerplein, deel uitmakend van Tuindorp Nieuwendam en als zodanig van algemeen belang wegens architectuur- en bouwhistorische alsook typologische en ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Boeyinga, B.T. ; Stad Amsterdam