Amsterdam AL 2991
Amsterdam AL 2992
Wijdenesserstraat 34, 1023 TE te Amsterdam
Wijdenesserstraat 36, 1023 TE te Amsterdam
Wijdenesserstraat 38, 1023 TE te Amsterdam
Wijdenesserstraat 40, 1023 TE te Amsterdam

Inleiding

Aan de oostzijde van de Wijdenesserstraat en benoorden de Purmerweg gesitueerde reeks van acht éénsgezinswoningen met keuken aan de voorzijde, behorend tot Tuindorp Nieuwendam, naar ontwerp van J.H. Mulder uit 1923-1927 in verstrakte Amsterdamse Schooltrant.

Omschrijving

Vrijstaand bouwblok met acht woonhuizen. Wijdenesserstraat 26 heeft een plattegrond van het hoektype IA. Wijdenesserstraat 28-38 hebben plattegronden van het type IA. Wijdenesserstraat 40 heeft een plattegrond van het hoektype IA variant 1. Het bouwblok is tot stand gekomen op een rechthoekig grondplan, met een begane grond en een kapverdieping. Het geheel wordt afgesloten door een met pannen gedekt zadeldak. Op de noklijn een viertal eenvoudige gemetselde schoorstenen met geringe uitkraging. Op het dakschild aan de straatzijde een viertal brede dakkapellen met in serie geplaatste vensters met draairamen. Dakkapellen afgesloten met een eenvoudige gootlijst. Ook de gevels afgesloten met een dergelijke gootlijst. Dakschild aan de straatzijde loopt lager door. Vensters en toegangen hierdoor onmiddellijk onder de gootlijst. Verder een windveer met tuit. Gemetselde voorgevel met toegangspartij en voordeur met deurlicht. Klein venster naast de toegangs partij; oorspronkelijk het venster van het toilet. Geringe plint of opstap over de gehele breedte van het bouwblok. Aan weerszijden van de toegangspartij een lage gemetselde muurdam. Verder licht uitkragend gemetseld bandwerk. Tussen de toegangspartijen teruggezette geveldelen met in serie gekoppelde vensters; hierachter de keuken. Zijgevels met eenvoudig venster. Houten cordonlijst met golflijn. Hierboven geveldeel met donkere rabatdelen. Eenvoudig venster met draairamen. Het bouwblok is middels eenvoudige gemetselde laagbouw verbonden met de poortwoningen aan de Purmerweg. Laagbouw recht afgesloten met boeideel, verder enige eenvoudige vensters.

Waardering

Woningreeks behorend tot het Tuindorp Nieuwendam en als zodanig van algemeen belang wegens architectuurhistorische en typologische alsook ensemblewaarde.

Bouwperiode Tuindorp Nieuwendam

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Eengezinswoning Keukenwoning